X

تفسیر و بررسی رساله عبرانیان بخش ۱۲

 

۳-راه شاگرد سازی.

در این بخش دکتر جانسون به طور عمیقی به قلب رساله عبرانیان اشاره میکند به این معنی که او میگوید این رساله برای تشویق و گفتن سخنی نصیحت آمیز به ایمانداران نوشته شده، طوری که خود گوینده رساله به آن اعتراف نموده است.( ۱۳: ۲۲ )که آنها چه کنند؟ اولا برای ایمان خود بایستند و در برابر وسوسه های سقوط ایمان مقابله نمایند.( ۲: ۱- ۳ و ۴: ۱- ۲ و ۱۱- ۱۶ و ۶: ۴- ۱۲ و ۱۰: ۱۹- ۳۹ و ۱۲: ۱- ۲۸ )[1] برای نویسنده عبرانیان اعتراف به ایمان فقط اعتراف به ایمان نیست بلکه یاد گرفتن و زیستن در اینکه چگونه عیسای مسیح را تا به آخر دنبال کنیم. برای ما پاسخ به این سوال بینهایت مشکل میبود اگر نمونه ایی برای این دنبال عیسای مسیح رفتن نداشتیم. یعنی چه که مسیح را دنبال کنیم؟ رساله عبرانیان دو مورد را به آن اشاره کرده است و این دو مورد، شدیدا با روند و رشد کلیسا و ایمانداران مسیحی متغایر و تاحدودی اجرای آن به فراموشی سپرده شده است. و یا حدالقل اینکه کلیساها و معلمین هرگز به سراغ آن نمیروند که از آن سخن بگویند!

در عبرانیان ۱۳: ۱۲-۱۳ میخوانیم که « بنابر این عیسی نیز تا قوم را به خون خود تقدیس نماید بیرون دروازه عذاب کشید. لهذا عار او را برگرفته بیرون از لشکرگاه بسوی او برویم.» در فصل ۱۲ درست پس از نام بردن تمامی آنهایی که ایمان آنها در طول تاریخ اسراییل و کتابمقدس باقی مانده بود، آنهایی که بخاطر آن شهر آسمانی و پاداش اسمان در حقیقت هیچ از این دنیا نفعی نبردند! بلکه تمام امید آنها به آن پاداشی بود که دریافت میکردند. درست پس از این نویسنده عبرانیان میگوید، اکنون ما، امروز بعنوان پیروان مسیح، در حضور این همه پدران ایمان، باید در ایمان خود پیش برویم. و مسابقه خود را با پیروزی به پایان برسانیم. امید ما به چه باید باشد؟در اینجا نویسنده امیدی فراتر از تمامی آنهایی که در لیست فصل ۱۱ قید میشوند میدهد. میگوید:« و بسوی پیشوا و کامل کننده ایمان یعنی عیسی نگران باشیم که بجهت آن خوشی که پیش او موضوع بود بی حرمتی را ناچیز شمرده متحمل صلیب گردید و بدست راست تخت خدا نشسته است.»( ۱۲: ۲ )

نویسنده عبرانیان چه قصد دارد تا در خصوص آنانی که پیرو عیسای مسیح هستند در این شرایط سخت آنها بگوید؟ او به آنها میگوید « عیسی نه تنها فقط پسر خداست که دلیل و باعث نجات گشته است؛ بلکه او آن پیشرویی است که در نوع ایمان خود نمونه و الگویی به شاگردان خود میدهد.»[2] که آنها چکار کنند؟ که آنها همین نمونه او را در طول ایمان مسیحی خود بر روی زمین تا به آخر دنبال کنند. پس نویسنده عبرانیان دو درس شاگردسازی را از نمونه زندگی عیسای مسیح به شاگردان او میدهد:

۱-عیسای مسیح بعنوان پسر خدا، برای ما رنج کشید تا ما نیز برای او در ایمان و برای ایمان مسیحی خود رنج بکشیم.

۲-همانطور که عیسای مسیح بواسطه به کمال رسیدن در دردها شنیده شد، ( عبرانیان ۵: ۷- ۸ ) ما نیز بواسطه دردها باید به کمال ایمان خود برسیم.

بر طبق این دو تعلیم در این رساله این به ما میگوید که برای نویسنده عبرانیان ایمان به عیسای مسیح به مراتب والاتر از فقط اعتراف به ایمان و تعمید گرفتن و در پی داشتن اخلاقهای خوب روحانی رفتن در مسیح است. برای عبرانیان ایمان داشتن به مسیح یعنی قدم زدن در همان راهی که عیسای مسیح قدم زد زیرا تنها و تنها این راه است که فرزندان خدا را به بلوغ روحانی میرساند. و این تعلیم شاگردسازی عبرانیان در دو بُعد مسیحی شناسی بعضی از ایمانداران مسیحی و تعالیمی که بعضی از شاخه های مسیحی میشنویم را به چالش در میاورد. دکتر لوک تیموتی جانسون این دو بعد را اینگونه خطاب میکند:

۱-مسیح انفرادی و فقط برای من

این گروه همان گروه معروف « انجیل موفقیت و شفا و ازادی و سلامتی » هستند. این گروه مسیحی را تعلیم میدهند که اعتراف به او و ایمان آوردن به او ما را از هر درد جسمی و روحانی و اقتصادی رهایی میبخشد. در این نوع تعلیم و در این نوع مسیح شناسی شما هیچ نشانی از شکست ها و دربدری ها و زندان افتادن ها و شکست های مالی و از کار اخراج شدن و از بیماری ایی شفا نیافتن و مردن و بیماریها بیشتر و بیشتر و پیچیده و پیچیده تر شدن نیست. در این نوع تعلیم با آن مسیح اشنا میشویم که گویی آمده است تا همه دردهای ما را شفا بدهد و چون در نام او با قوت دعا کنیم هر آنچه بخواهیم دریافت خواهیم کرد، «فقط با ایمان فریاد بزن و طلب کن!» آنچه این مسیح شناسی را ناقص و معیوب و تا حد بسیار زیادی، بخصوص در جوامع در زیر خط فقر و فشارهای تک مذهبی و اقتدار دینی و سیاسی مانند کشورهای اسلامی و کمونیستی مانند چین و کره شمالی و...معرفی میکند این نیست که ما نباید برای رهایی از دردها و رنجها و مصیبتها دعا کنیم. برای بیماران شفا بطلبیم و در پی رفاه زندگی بکوشیم. بلکه این است که دردها و رنجها و مصیبتهای این جوامع و زیستن در آن لزوما نباید فرار از آنها باشد. پولس رسول یک نمونه بارز این سخن ماست:« بلکه در هر امری خود را ثابت میکنم که خّدام خدا هستیم، در صبر بسیار در زحمات در حاجات در تنگیها، در تازیانه ها در زندانها در فتنه ها در محنتها در بیخوابیها در گرسنگی ها،» ( دوم قرنتیان ۶: ۴- ۱۰ ) سپس میگوید در تمام این شرایط ما راستگو ایستاده ایم و شادمانیم و به رغم فقری که در آن هستیم ثروتمند هستیم هیچ چیز نداریم اما مالک همه چیز هستیم!

۲-مسیح اجتماعی و آزاد کننده جامعه

این گروه از آن مسیح سخن میگویند و طوری او را معرفی میکنند که آمده است تا تمامی دردهای اجتماعی و اقتصادی و بیعدالتی و نابرابری جامعه را بردارد. آمده است تا همه را با هم متحد کند. همه انسانها را در یک اردوگاه محبت و دوستی و برادری متحد سازد. و همه به همه احترام بگذارند و همه با هم موافق باشند و همه با هم در صلح و‌ ارامش و توافق زندگی کنند. آنها از مسیح چنین برداشتی دارند. در چنین تلاشی ما بار دیگر مشاهده میکنیم که این گروه از سخن گفتن از دردها و مشکلات و سختی های ایمان مسیحی سخن نمیگویند و از آن فرار میکنند.

در آخر دکتر لوک تیموتی جانسون با درکی عمیق هم از پیام عبرانیان و هم از دنیایی که در آن بسر میبریم این بخش را اینگونه خلاصه بندی میکند:« عبرانیان دنیای حساس امروز  را با نشان دادن مصیبت و رنج بعنوان انگیزه اصلی  هر شاگردسازی به چالش در میاورد. این رنج و مصیبت فقط در خصوص آن امور و وقایعی نیست که از دنیای بیرون وارد میگردد، هر چند یقینا عبرانیان از دست رفتن اموال یا به زندان افتادن را بعنوان عدم یا نقصان ایمان خطاب نکرده است[3]، اما در حقیقت، یک همزمان و توامان بودن اجتناب ناپذیر خود ایمان. آوای روح آدمی است که خود را به سوی حضور و قدرت خدا میگشاید. دقیقا آن راهی است که بواسطه آن انسانها تبدیل میگردند، طوری که عیسی گشت، یعنی به غایت کمال فرزندان خدا رسیدن.»[4]  

تفسیر عبرانیان بر حسب طبقه بندی آن

تا به اینجا ما فقط در خصوص شناخت کلی رساله عبرانیان سخن گفتیم. مابقی این نوشته وقف تفسیر و بررسی نوشته عبرانیان میگردد. امید من این است که آنچه در بالا برای مطالعه شما جمع آوری شده و در اختیار شما قرار داده شده است قادر به یاری کردن بهتر شما برای درک درست آیات پیشرو باشد.

برای تفسیر کل رساله عبرانیان کارشناسان و محققینی که در این نوشته من از آنها استفاده کرده ام، بسیاری از آنها و نه همه آنها، کل رساله عبرانیان را تقسیم بندی کرده و آن را به قسمت های مختلفی طبقه بندی کرده اند، نه هر کس از روی دل خودش! بلکه هر کس بر اساس برداشت و درک خودش از کل رساله عبرانیان و از روی مسیر فکر و نوشته یا واعظ کلام آن را بطوری که از آن برداشت کرده است تقسیم بندی نموده است. این افراد برای خود برداشتهای متعددی از چگونه تقسیم بندی کردن رساله دارند و بعضی از آنها طوری رساله را دیده اند که دیگران آن را ندیده اند. چگونگی تقسیم بندی این رساله برای مطالعه ما هرگز نباید در چگونگی فهم و درک این رساله در نمای کلی آن یا حتی جزی آن تاثیری بگذارد بلکه به مسیر فکری و اندیشیدن ما، باید ما را یاری کند تا فکر خودمان را در زمان مطالعه با مسیر فکری مخاطب یا نویسنده کلام هماهنگ کنیم و درک کنیم که نویسنده یا مخاطب در این بخش چه قصد داشته بگوید، و چه چیزی را قصد دارد در ادامه بگوید و نیت او در این خصوص چه بوده و چگونه آنچه در این برهه از نوشته خود بیان کرده چه ربطی به آنچه چند صفحه جلوتر یا چند خط جلوتر یا قبل تر گفته است دارد.

 در نهایت هدف ما باید تفسیر درست و اصولی کتابمقدس بر اساس آنچه باشد که نویسنده یا گوینده اولیه در نظر و فکر خود داشته تا آن را برای مخاطبین اولیه خود یا خوانندگان یا شنوندگان خود بیان کند. تنها در این زمان است که من و شما به کلام خدا وفادار خواهیم بود.

طبقه بندی رساله عبرانیان

  من قصد دارم برای این بخش از چند نمونه از چندین الهیدان کتابمقدس و کارشناسان زبان یونانی در تقسیم بندی رساله عبرانیان یاری گرفته و آنها را برای شما بیاورم. مجددا، این طبقه بندی ها باید فقط ما را یاری کنند که چگونه مسیر فکری نویسنده یا مخاطب این رساله نفیس را بطور منظم دنبال کنیم. شما میتوانید این رساله را بدون این طبقه بندی برای خودتان بخوانید و به این طبقه بندی هیچ نیازی هم نداشته باشید. قدر مسلم این است که این طبقه بندی ها برای واعظین کلام خداوند یک نظم درست را خواهد بخشید و برای دانش آموزان کلام مقدس خدا یک مطالعه عمیقتر. در هر حال باید ما به کلام مقدس خدا و تفسیر و برداشت آن بینهایت دقیق باشیم. اگر این کلام خداست و گوینده آن روح القدس است، مراقب باشیم که از آن به اشتباه و به نادرست و نابجا استفاده نکنیم و یا به سیاق و برداشت خودمان آن را تفسیر نکنیم بلکه بر اساس آنچه نوشته شده و حفظ شده است.

***

دکتر توماس هییوت و تقسیم بندی رساله عبرانیان[5]:

۱-مقدمه ( ۱: ۱- ۴ )

۲-پسر برتر از فرشتگان ( ۱: ۵- ۲: ۱۸ )

  ۲- ۱- برتری پسر توسط نوشتجات عهد قدیم حمایت و تایید شده است. ( ۱: ۵- ۱۴ ) 

 ۲ – ۲-نصیحت و اخطار اول ( ۲: ۱- ۴ )

 ۲- ۳- برتری پسر توسط فروتنی و افتادگی او از بین نرفته است. ( ۲: ۵- ۱۳ )

 ۲- ۴- اقتدار و برتری پسر توسط مصیبت و رنج ناقص نگشته است. ( ۲: ۱۴- ۱۸ )

۳-پسر برتر از موسی ( ۳: ۱ تا ۴: ۱۳ )

   ۳ -۱-پسر و سازنده برتر است از خادم و عضو. ( ۳: ۱- ۶ )

   ۳- ۲- هشدار و اخطار دوم. ( ۳: ۷- ۱۹ )

   ۳- ۳- انجیل آرامش . ( ۴: ۱- ۱۳ )

۴-کاهن اعظم و پر از رحمت. ( ۴: ۱۴ ۵: ۱۰ )

   ۴ -۱- کاهن اعظم بخشنده و پر از شور و احساس ما. ( ۴: ۱۴- ۱۶ )

   ۴ – ۲-صلاحیتهای یک کاهن حقیقی. ( ۵: ۱- ۴ )

   ۴- ۳- تایید شدن و درست بودن کهانت مسیح. ( ۵: ۵- ۱۰ )

 ۵-رشد روحانی. ( ۵: ۲- ۶: ۲۰ )

  ۵- ۱- نوزاد ماندن روحانی. ( ۵: ۱۱- ۱۴ )

  ۵- ۲- نیازمند حرکت و رشد کردن. ( ۶: ۱- ۳ )

  ۵- ۳- اخطار و هشدار سوم. ( ۶: ۴- ۸ )

  ۵- ۴- یافتن آسایش و امید در وعده های خدا. ( ۶: ۹- ۲۰ )

۶-کهانت مسیح، خدمات و قربانی شدن او. ( ۷: ۱  تا ۱۰: ۱۸ )

۶- ۱- برتری کهانت مسیح. ( ۷: ۱- ۲۸ )

      ۶- ۱-۱- شخصیتهای کهانت ملکصدیق ( ۷: ۱- ۳ )

      ۶- ۱- ۲- برتری کهانت ملکصدیق. ( ۷: ۴- ۱۰ )

      ۶- ۱- ۳- مقایسه بین کهانت شرعی و روحانی. ( ۷: ۱۱- ۲۸ )

 ۶- ۲- خدمت مسیح. ( ۸: ۱ تا ۹ : ۲۸ )

     ۶- ۲- ۱- کاهن اعظم در قدس القداس حقیقی. ( ۸: ۱- ۶ )

     ۶ – ۲- ۲-دو عهد. ( ۸: ۷- ۱۳ )

     ۶- ۲- ۳- خیمه اول و خدمت آن. ( ۹: ۱- ۱۰ )

     ۶- ۲- ۴- جزییات بیشتر از خدمت برتر. ( ۹: ۱۱- ۲۸ )

۶- ۳- برتر بودن قربانی مسیح. ( ۱۰: ۱- ۱۸ )

۷- نصیحت ها و هشدارها. ( ۱۰: ۱۹ تا ۱۲: ۲۹ )

   ۷ -۱- افتخارات و مسیولیت ها. ( ۱۰: ۱۹- ۳۹ )

   ۷- ۲- شخصیتها و پیروزمندان ایمان. ( ۱۱: ۱- ۴۰ )

   ۷- ۳- امید آینده صبر و تحمل زمان حاضر را ایجاد میکند. ( ۱۲: ۱- ۲۹ )

۸-آخرین نصیحتها و انجام آنها. ( ۱۳: ۱- ۲۵ )

  ۸- ۱- اعمال و وظایف مسیحیان. ( ۱۳: ۱- ۶ )

  ۸- ۲- لزوم وظایف ایمانی. ( ۱۳: ۷- ۱۷ )

  ۸- ۳- آخرین نصیحتها و برکت دادن. ( ۱۳: ۱۸- ۲۵ )

***

دکتر بروک فاس وستکات و تقسیم بندی رساله عبرانیان[6]:

او ابتدا نمای کلی رساله را به چهار بخش تقسیم کرده( اما مضمون کل رساله را « نهایی بودن مسیحیت » نامیده است،) و سپس هر بخش را بنا به مسیر رساله و روند فکری نویسنده به بخشهای کوچکتر تقسیم بندی نموده است:

 آهنگ کلی این رساله: نهایی بودن مسیحیت:فصل  ۱: ۱- ۴

۱-برتری پسر بر فرشتگان و  واسطه مکاشفه جدید :فصل  ۱: ۵- تا فصل  ۲: ۱۸

۲-موسی، یوشع، عیسی، بنیانگذاران اساس قدیم و تازه:فصل های ۳- ۴

۳-کهانت اعظم مسیح، ملکصدیق اقتدار و جهانشمول بودن او. فصل های ۵- ۷

۴-به کمال رسیدن کار کهانت مسیح. فصل های ۸ : ۱ تا ۱۰: ۱۸

۵-اعتبارات و اجراهای عملی بر اساس آن حقایقی که تاکنون مطرح شده است. فصل های ۱۰: ۱۹ ۱۲

یک خداحافظی شخصی

سپس این تقسیم بندی های کلی به بخش های کوچکتر تقسیم میگردند:

آهنگ کلی این رساله: نهایی بودن مسیحیت ۱: ۱- ۴ 

  الف- مقایسه مابین مکاشفه قدیم و جدید در راه و سیاق، زمان، و اشخاص ( ایات ۱ و ۲ )

  ب-طبیعت و کار پسر بر اساس شخصیت الهی او و ظهور جسمانی او. ( آیه ۳ )

  پ- یک نتیجه گیری در خصوص آنچه نویسنده قصد دارد تا در پیش رو بیان کند.( ایه ۴ )

  ۱-برتری پسر، واسطه عهد جدید و برتر از فرشتگان. ۱: ۵ ۲: ۱۸

    ۱-۱- شهادت ایات کتابمقدس ( ۱: ۵- ۲: ۱۸ )

    ۱- ۲-خطر و زیان بی توجهی کردن به این مکاشفه نوین بواسطه پسر. ( فصل ۲: ۱- ۴ )

     ۱- ۳- به کمال رسیدن طرح و غایت الهی انسان بواسطه پسر انسان ( عیسی) از راه رنج و مصیبت متحمل شده( فصل ۲: ۵- ۱۸ )

۲-موسی، یوشع، عیسی، پایه گذاران اساس قدیم و جدید: فصل ۳ و ۴ 

    ۲ -۱--موسی و عیسی: خادم و پسر ( ۳: ۱- ۶ ) 

         ۲- ۱-۱- یک نمای عمومی و کلی از الوهیت عیسی ( ۳: ۱- ۲ )

         ۲ – ۱- ۲- موسی نماینده خانه: عیسی بنا کننده آن( ۳: ۳- ۴ )

        ۲- ۱- ۳- موسی یک خادم: عیسی یک پسر ( ۳: ۵- ۶ )

   ۲- ۲- وعده و مردم در زیر عهد قدیم و بنای عهد تازه ( فصل ۳: ۷ تا ۴: ۱۳ )

       ۲- ۲- ۱-ایمان و شرطهای برکت. ( ۳: ۷- ۱۹ )

      ۲- ۲-۲-باقی ماندن وعده. ( ۴: ۱-۱۳ )

      ۲- ۳- منتقل شدن به الهیات کهانت اعظم، آنچه که در ۲: ۱۷-۱۸ آغاز شده بود اینجا ادامه پیدا میکند. ( فصل ۴: ۱۴- ۱۶ )

۳-مسیح کاهن اعظم، جهانشمول و مقتدر بودن( ملکصدیق) فصل ۵ تا فصل ۷

    ۳ -۱-شخصیت کاهن اعظم( دلسوزی و طرح الهی) به کمال رسیدن در مسیح( ۵: ۱- ۱۰ )

    ۳- ۲-رشد کردن با یک تلاش صبورانه شروط دانستن اسرار و رمزهای مسیحیت.( ۵: ۲- فصل ۶ )

    ۳- ۳- شخصیت مسیح بعنوان کاهن اعظم مطلق توسط ملکصدیق بعنوان پادشاه-کاهن نشان داده شده است.( فصل ۷ )

۴-نهایی و کامل بودن کار کهانت مسیح: فصل ۸ تا ۱۰: ۱۸

     ۴- ۱ -یک نمای عمومی از چگونگی کار مسیح بعنوان کاهن اعظم. ( فصل ۸ )

            ۴- ۱-۱-خیمه جدید ( ۸: ۱- ۶ )

             ۴- ۲-۱-عهد جدید. ( ۸: ۷- ۱۳ )

     ۴- ۲-خدمت قدیم و خدمت تازه:کفاره شریعت و کفاره مسیح ( فصل ۹ )

            ۴- ۲ -۱- خیمه و کاهنان در زیر پیمان عهد قدیم ( ۹: ۱- ۱۰ )

            ۴- ۲-۲-کفاره کهانت اعظم در زیر پیمان عهد تازه( ۹: ۱۱- ۲۸ )

    ۴- ۳- قربانی قدیم و قربانی تازه: کمال و نهایی بودن فقط یک قربانی ( ۱۰: ۱- ۱۸ )

 خلاصه تضمین آنچه تاکنون بیان شده است:

۵- تضمینات و اجراهای لازم حقایقی که تاکنون بیان شده است: ۱۰: ۱۹- فصل ۱۲ : ۲۹

   ۵ -۱- افتخارات، رنجها، تشویق کردن عبرانیان ( ۱۰: ۱۹- ۳۹ )

   ۵- ۲- گذشته پیروزمند ایمان ( فصل ۱۱ )

   ۵- ۳- اجرای عمومی تجارب و درسهای گذشته آن در زمان حاضر و سختی ها و مصیبتهای آن.( فصل ۱۲ )

خداحافظی شخصی و آخرین سخنان: فصل ۱۳

***

دکتر اف اف بروس و تقسیم بندی رساله عبرانیان[7]:

۱-نهایی بودن مسیحیت ( ۱: ۱- ۲: ۱۸ )

۱-۱- مکاشفه نهایی خدا در پسر خود. ( ۱: ۱- ۴ )  

۱ -۲-مسیح برتر از فرستگان. ( ۱: ۵- ۱۴)

۱ -۳- اخطار اول: انجیل و شریعت. ( ۲: ۱- ۴ )

 ۱ -۴-فروتن شدن و جلال پسر انسان. ( ۲: ۵- ۹)
۱ -۵- پسر انسان نجات دهنده و کاهن اعظم مردم خود. ( ۲: ۱۰ – ۱۸ )

۲-خانه حقیقی قوم خدا. ( ۳: ۱- ۴: ۱۳ )

 ۲- ۱- عیسی برتر از موسی. ( ۳: ۱- ۶ )

 ۲- ۲- اخطار دوم: رد کردن عیسی به مراتب خطرناک تر از رد کردن موسی است. ( ۳: ۷- ۱۹ )

 ۲- ۳- آسایش حقیقی خدا چه بسا گرفته شود. ( ۴: ۱- ۱۰ )

 ۲- ۴- نصیحت برای پیوستن به آسایش خدا. ( ۴: ۱۱- ۱۳ )

۳-کهانت اعظم مسیح. ( ۴: ۱۴ ۶: ۲۰ )

  ۳- ۱-کهانت مسیح و تشویق کردن قوم خود. ( ۴: ۱۴- ۱۶ )

 ۳- ۲- صلاحیت کاهن اعظم. ( ۵: ۱- ۴ )

 ۳- ۳- صلاحیت مسیح بعنوان کاهن اعظم. ( ۵: ۵- ۱۰ )

 ۳- ۴- اخطار سوم: عدم بلوغ روحانی. ( ۵: ۱۱- ۱۴ )

 ۳- ۵- شروع دوم ممکن نیست. ( ۶: ۱- ۸ )

 ۳- ۶- تشویق کردن برای پایداری و حفظ کردن. ( ۶: ۹- ۱۲ )

 ۳- ۷- پایدار و وفاردار بودن وعده خدا. ( ۶: ۱۳- ۲۰ )

۴- شیوه و سیاق ملکصدیق. ( ۷: ۱- ۲۸ )

  ۴- ۱-ملکصدیق بعنوان پادشاه-کاهن.( ۷: ۱- ۳ )

 ۴- ۲- برتر از ملکصدیق. ( ۷: ۴- ۱۰ )

  ۴- ۳- ناکامل بودن کهانت هارون. ( ۷: ۱۱- ۱۴ )

  ۴- ۵- برتری کهانت جدید. ( ۷: ۱۵- ۱۹ )

 ۴- ۶- برتر بودن بدلیل سوگند الهی. ( ۷: ۲۰- ۲۲ )

  ۴- ۷- برتر بودن بدلیل دایمی بودن آن. ( ۷: ۲۳- ۲۵ )

 ۴- ۸- برتر بودن بدلیل شخصیت عیسی. ( ۷: ۲۶- ۲۸ )

۵-عهد، خیمه و قربانی. ( ۸: ۱- ۱۰: ۱۸ )

  ۵- ۱- کهانت و وعده. ( ۸: ۱- ۷ )

  ۵- ۲- عهد قدیم مبدل میگردد. ( ۸: ۸- ۱۳ )

  ۵- ۳- خیمه در زمان عهد قدیم. ( ۹: ۱- ۵ )

  ۵- ۴- یک سنت موقتی. ( ۹: ۶- ۱۰ )

  ۵- ۵- رستگاری ابدی مسیح. ( ۹: ۱۱- ۱۴ )

  ۵- ۶- واسطه عهد تازه. ( ۹: ۱۵- ۲۲ )

  ۵- ۷- قربانی کامل. ( ۹: ۲۳- ۲۸ )

  ۵- ۸- نظم و پیمان قدیم سایه ایی از حقیقت. ( ۱۰: ۱- ۴ )

  ۵- ۹- نظم جدید آن حقیقت. ( ۱۰: ۵- ۱۰ )

  ۵- ۱۰ – بر تخت نشستن کاهن اعظم. ( ۱۰: ۱۱- ۱۸ )

۶- دعوت کردن به پرستش، ایمان و پایداری. ( ۱۰: ۱۹ ۱۲: ۲۹ )

  ۶- ۱- دست یافتن به خدا بواسطه قربانی مسیح. ( ۱۰: ۱۹- ۲۵ )

  ۶- ۲- اخطار چهارم: میل به راه کفر رفتن. ( ۱۰: ۲۶- ۳۱ )

  ۶- ۳- دعوت کردن به پایداری. ( ۱۰: ۳۲- ۳۹ )

  ۶- ۴- ایمان پیشینیان. ( ۱۱: ۱- ۴۰ )

       ۶- ۴- ۱- آغاز و تعریف ایمان. ( ۱۱: ۱- ۳ )

        ۶- ۴- ۲- ایمان در زمانهای قدیم. ( ۱۱: ۴- ۷ )

        ۶- ۴- ۳- ایمان ابراهیم و سارا. ( ۱۱: ۸- ۱۲ )

        ۶- ۴- ۴- شهر خدا، سرزمین وفاداران به ایمان. ( ۱۱: ۱۳- ۱۶ )

        ۶- ۴- ۵- کمی بیشتر در خصوص ایمان پدران سابق. ( ۱۱: ۱۷- ۲۲ )

      ۶- ۴- ۶- ایمان موسی. ( ۱۱: ۲۳- ۲۸ )                

        ۶- ۴- ۷- ایمان در خروج و تسخیر سرزمین وعده. ( ۱۱: ۲۹ – ۳۱ )

        ۶- ۴- ۸- نمونه های دیگر ایمان. ( ۱۱: ۳۲- ۳۸ )

        ۶- ۴- ۹- آخرین سخنان: دفاع از ایمان با مسیح میسر است. ( ۱۱: ۳۹- ۴۰ )

۶- ۵- عیسی پیشوا و کامل کننده ایمان. ( ۱۲: ۱- ۳ )

۶- ۶- تنبیه برای فرزندان است. ( ۱۲: ۴- ۱۱ )

 ۶- ۷- بیاید تا بیاموزیم و انجام بدهیم. ( ۱۲: ۱۲- ۱۷ )

 ۶- ۸- کوه سینای زمینی و کوه صهیون آسمانی. ( ۱۲: ۱۸- ۲۴ )

 ۶- ۹- به صدای خدا توجه کنید! ( ۱۲: ۲۵- ۲۹ )

۷-تشویقات و نصیحتهای پایانی و دعاها. ( ۱۳: ۱- ۲۱ ) 

  ۷ – ۱- احکام اخلاقی. ( ۱۳: ۱- ۶ )

  ۷- ۲- نمونه ایی برای دنبال کردن. ( ۱۳: ۷- ۸ )

  ۷- ۳- قربانی حقیقی یک مسیحی. ( ۱۳: ۹- ۱۶ )

  ۷- ۴- مطیع رهبران شدن. ( ۱۳: ۱۷ )

  ۷- ۵- درخواست دعا. ( ۱۳ : ۱۸- ۱۹ )

  ۷- ۶- دعاها و برکت دادن پایانی. ( ۱۳: ۲۰ – ۲۱ )

 ۸-در ادامه سخنان پایانی. ( ۱۳: ۲۲- ۲۵

  ۸- ۱- یادآوری های شخصی. ( ۱۳: ۲۲- ۲۳ )

  ۸- ۲- آخرین بدرود گفتن ها و برکت دادن. ( ۱۳: ۲۴- ۲۵ )

***

دکتر فیلیپ هیوز و تقسیم بندی رساله عبرانیان[8]:

دکتر هیوز، آهنگ اصلی رساله عبرانیان را « برتری مسیح » نامیده است. نمای کلی رساله عبرانیان را به شش بخش کلی تقسیم نموده و شش اخطار را در طول رساله تاکید میکند. سپس هر بخش کلی را به بخشهای کوچکتر.

نمای کلی رساله عبرانیان:

۱-مسیح برتر از انبیاء ( ۱: ۱- ۳ )

۲-مسیح برتر از فرشتگان( ۱: ۴- ۲: ۱۸ )

۳-مسیح برتر از موسی ( ۳: ۱ ۴: ۱۳ )

۴-مسیح برتر از هارون ( ۴: ۱۴ ۱۰: ۱۸ )

۵-مسیح برتر بعنوان « طریق تازه و زنده » ( ۱۰: ۱۹ ۱۲: ۲۹ )

۶-آخرین نصیحت ها، درخواستها، و خداحافظی ( ۱۳: ۱- ۲۵ )

نمایی جزیی رساله عبرانیان:

۱-مسیح برتر از انبیاء: منحصر بفرد بودن مطلق او بعنوان پسر الهی، رهاننده جسم گرفته، و خداوند جلال یافته( ۱: ۱- ۳ )

۲-مسیح برتر از فرشتگان. ( ۱: ۴- ۲: ۱۸ )

   ۲- ۱- تایید شده توسط نوشتجات عهد عتیق. ۱: ۴- ۱۳.

   ۲- ۲- اخطار اول: خطر سهل انگاری کردن در خصوص چنین نجاتی. ۲: ۱- ۴ .

    ۲- ۳- مسیح انسان واقعی جلال یافته ورای فرشتگان. ۲: ۵- ۹

   ۲- ۴- انگیزه و نتایج جسم گرفتن. ۲: ۱۰- ۱۸

۳-مسیح برتر از موسی. ( ۳: ۱- ۴: ۱۳ )

   ۳- ۱- مقایسه موسی و عیسی. ۳: ۱- ۶ الف.

   ۳- ۲- اخطار دوم: خطر تقلید کردن از آنچه اسراییلی ها در بیابان در مدت چهل سال انجام دادند. ۳: ۶ ب – ۴: ۲

   ۳- ۳- لزوم داشتن ایمان برای ورود به آرامش خدا. ۴: ۳- ۱۱

   ۳- ۴- تیز و برنده بودن کلام خدا. ۴: ۱۲- ۱۳

۴-مسیح برتر از هارون. ( ۴: ۱۴- ۱۰: ۱۸ )

   ۴- ۱- کاهن اعظم دلسوز ما. ۴: ۱۴- ۱۶ ( آنچه که در ۲: ۱۷- ۳: ۱ قبلا آغاز کرده بود را اینجا ادامه میدهد.)

  ۴- ۲- کاهن اعظم: صلاحیت عمومی: ۵: ۱- ۴.

                            صلاحیت مسیح: ۵: ۵- ۱۰ .

   ۴- ۳- اخطار سوم: خطر رخوت و رکود و به راه کفر رفتن. ۵: ۱۱- ۶: ۸

  ۴- ۴- تشویق به صبرو تحمل. ۶: ۹- ۲۰

   ۴- ۵- شیوه ملکصدیق: ۶: ۲۰ ب- ۷: ۲۸ ( آنچه که در ۵: ۶ و ۱۰ و ۲: ۱۷ و ۴: ۱۴ آغاز کرده بوده را اینجا ادامه میدهد.)

      ۴- ۵- ۱- اهمیت بسزای ملکصدیق. ۷: ۱- ۱۰

      ۴- ۵- ۲- ناکامل بودن کهانت هارون با کامل بودن کهانت مسیح مقایسه میگردد. ۷: ۱۱- ۲۸.

 ۴- ۶- سایه های عهد عتیق توسط حقیقت عهد جدید محو میگردند. ۸: ۱- ۹: ۱۰

  ۴- ۷- رستگاری احیاء شده توسط قربانی شدن مسیح تماما کافی و ازلی است. ۹: ۱۱- ۱۰: ۱۸

۵-مسیح برتر بعنوان راه تازه و زنده. ( ۱۰: ۱۹ ۱۲: ۲۹ )

  ۵- ۱- تشویق کردن به وارد شدن شجاعانه به خیمه حقیقی. ۱۰: ۱۹- ۲۵ ( آنچه که در ۴: ۱۴- ۱۶ آغاز کرده بود.)

   ۵- ۲- اخطار چهارم: خطر خوار شمردن انجیل. ۱۰: ۲۶ – ۳۱

  ۵- ۳- تشویق برای تحمل کردن. ۱۰: ۳۲- ۳۹

  ۵- ۴- پیروزی صبر و ایمان توسط نمونه هایی ایمانداران قبلی نشان داده شده است. ۱۱: ۱- ۳۹

  ۵- ۵- نمونه والای مسیح. ۱۲: ۱- ۴

  ۵- ۶- اهمیت و بهای تنبیه شدن. ۱۲: ۵- ۱۱

  ۵- ۷- تشویق شدن برای تحمل سختی ها. ۱۲: ۱۲- ۱۴

  ۵- ۸- اخطار پنجم: خطر دنبال کردن نمونه عیسو. ۱۲: ۱۵- ۱۷

  ۵- ۹- کوه سینا و کوه صهیون مقایسه گشته است. ۱۲: ۱۸- ۲۴

 ۵- ۱۰ – اخطار ششم: خطر رد کردن آنکس که از بهشت با ما سخن میگوید. ۱۲: ۲۵- ۲۹

۶- آخرین تشویقها و نصیحت ها، درخواست ها و دعاها. ۱۳: ۱- ۲۵.

 

***

دکتر ادموند هیبرت و تقسیم بندی رساله عبرانیان[9]:

دکتر هیبرت کار جالبی که در تقسیم بندی رساله انجام داده است به نظر میرسد منحصربفرد میباشد. او کل رساله عبرانیان را به دو بخش کلی تقسیم بندی کرده است:

الف-بخش اول:بخش الهیاتی ( ۱: ۱- ۱۰ : ۱۸ )

ب-بخش دوم: بخش عمل کردن ( ۱۰ـ ۱۹- ۱۳: ۲۵ )

سپس هر کدام از دو بخش را به بخش های کوچکتر در راستای درک آن تقسیم بندی کرده است. به دلیل گسترده بودن و جزییات بسیار ریز این تقسیم بندی ها که تقریبا نه صفحه را به خود اختصاص میدهد، من تصمیم به بیان کردن خطوط کلی تقسیم بندی ایشان در زیر این دو بخش کلی نموده ام تا بدین وسیله نمای کلی را بدست بیاورید. مسلم این است که دانش آموزان کلام مقدس خدا اگر قصد دارند تا به تقسیم بندی جزیی این بخش توسط دکتر هیبرت اقدام نمایند میتوانند به کتاب ایشان رجوع نمایند که در فهرست کتابهای ارجاعی این نوشته قید گشته است.

 

الف-بخش اول: بخش الهیاتی ( ۱:۱- ۱۰: ۱۸ )

الف-۱-مسیح، پسر جسم گرفته شده خدا- اقتدار او ( ۱: ۱ ۲: ۴ )

   ۱-۱-جلال و شکوه ازلی او ( ۱:۱- ۳ )

   ۱ -۲- برتری او بر فرشتگان ( ۱: ۴- ۱۴ )

  ۱ -۳- اخطار اول: خطر بی توجهی و سهل انگاری به پیام انجیل. ( ۲: ۱- ۴ )

 

الف-۲-مسیح پسر انسان- رنج و مرگ او ( ۲: ۵- ۴: ۱۳ )

   ۲ -۱- وعده به کمال رسیدن اقتدار و الوهیت در عیسی ( ۲: ۵- ۹ )

   ۲-۲-به کمال رسیدن در به جسم در آمدن عیسی ( ۲: ۱۰- ۱۸ )

  ۲ -۳-جلال و شکوه پسر بر خانه خدا ( ۳: ۱- ۶ )

  ۲- ۴- اخطار دوم: خطر سقوط کردن از ورود به آرامش خدا بدلیل عدم ایمان. ( ۳: ۷- ۴: ۱۳ )

الف-۳-مسیح کاهن اعظم برتری کهانت او ( ۴: ۱۴- ۱۰: ۱۸ )

  ۳ -۱-شخصیت او:ملکصدیق  و کهانت مسیح ( ۴: ۱۴- ۷: ۲۸ )

     ۳ -۱-۱- اخطار سوم: شکست بواسطه سهل انگاری و به راه کفر رفتن. ( ۵: ۱۱ – ۶: ۲۰ )

  ۳ -۲- کار او: کاملیت کار کفاره مسیح ( ۸: ۱- ۱۰: ۱۸ )

 

ب-بخش دوم: بخش عمل کردن ( ۱۰ـ ۱۹- ۱۳: ۲۵ )

 ب-۱-امتیازات و خطرات برای ایمانداران. ( ۱۰: ۱۹- ۳۹ )

  ۱-۱- امتیازات دریافت شده توسط ایمانداران در زمان حاضر ( ۱۰:۱۹- ۲۵ )

  ۱ -۲-اخطار چهارم:خطر  رد کردن مسیح به صورت عمدی. ( ۱۰: ۲۶-۳۹)

ب-۲-پیروزیهای ایمان. ( ۱۱: ۱- ۴۰)

   ۲ -۱- معنای ایمان ( ۱۱: ۱- ۲ )

  ۲-۲-تصویر و نمای ایمان. ( ۱۱: ۳- ۳۸ )

  ۲- ۳- نتیجه گیری از این پیروزمندان ایمان.( ۱۱: ۳۹- ۴۰ )

ب-۳-اجرا کردن این نمونه های ایمان برای سختی ها و آزمایشات زمان حاضر. ( ۱۲: ۱- ۲۹ )

   ۳- ۱- اهمیت اساسی آزار و جفا دیدن بعنوان ایمانداران مسیحی. ( ۱۲: ۱- ۱۱ )

   ۳- ۲- نتیجه تشویقات در وظایف مسیحی. ( ۱۲: ۱۲- ۱۷ )

  ۳- ۳- اخطار پنجم: خطر رد کردن مسیح. ( ۱۲: ۱۸- ۲۹ )

ب-۴-نتیجه گیری از هشدارها در باره وظایفی که باید عمل شود. ( ۱۳: ۱- ۱۷ )

   ۴- ۱- وظایف اخلاقی ایمانداران. ( ۱۳: ۱- ۶ )

  ۴- ۲- وظایف دینداری ایمانداران. ( ۱۳: ۷- ۱۷ )

ب-۵-امور شخصی در نتیجه گیری پایانی. ( ۱۳: ۱۸- ۲۵ )

***

دکتر ترمپر لانگمن و تقسیم بندی رساله عبرانیان[10]:

۱-بهتر از پیامبران. ( ۱:۱- ۳ )

۲-بهتر از فرشتگان. ( ۱: ۴ ۲: ۱۸ )

  ۲- ۱- جلال عظیم پسر ( ۱: ۴- ۱۴ )

  ۲- ۲- اخطار اول: ( ۲: ۱- ۴ )

 ۲- ۳- پایین تر از فرشتگان.( تفسیر مزمور ۸: ۴- ۶ ) ( ۲: ۵- ۹ )

 ۲- ۴- قادر به نجات دادن. ( ۲: ۱۰- ۱۸ )

۳-بهتر از موسی و یوشع. ( ۳: ۱- ۴: ۱۳ )

  ۳ -۱- خادم و پسر. ( ۳: ۱- ۶ )

  ۳ – ۲- اخطار دوم: «امروز اگر صدای او را بشنوید.»( تفسیر مزمور ۹۵: ۷- ۱۱ ) ( ۳: ۷- ۴: ۱۳ )

۴-بهتر از کهانت قدیم. ( تفسیر مزمور ۱۱۰: ۴ ) ( ۴: ۱۴- ۷: ۲۸ )

  ۴ -۱- یک کاهن اعظم. ( ۴: ۱۴- ۱۶ )

  ۴ – ۲- صلاحیت برای کهانت. ( ۵: ۱- ۱۰ )

  ۴ – ۳-اخطار سوم: تاکید کردن بر بسوی بلوغ روحانی حرکت کردن. ( ۶: ۴- ۸ ) ( ۵: ۱۱- ۶: ۱۲ )

 ۴ – ۴- سوگند غیرقابل تغییر خدا. ( ۶: ۱۳- ۲۰ )

  ۴ – ۵-کهانت ملکصدیق. ( ۷: ۱- ۱۰ )

 ۴ -۶-نظم و دوره بهتر کهانت. ( ۷: ۱۱- ۱۹ )

  ۴- ۷- بحثی دیگر بر برتر بودن کهانت عیسی ( ۷: ۲۰- ۲۵ )

 ۴- ۸ - خلاصه: یک کاهن برتر. ( ۷: ۲۶- ۲۸ )

۵-بهتر از پیمان عهد قدیم و قربانی ها آن. ( تفسیر ارمیاء ۳۱: ۳۱-۳۴ ) ( ۸: ۱- ۱۰: ۱۸ )

  ۵ – ۱- خیمه تازه. ( ۸: ۱- ۵ )

  ۵ – ۲- یک عهد تازه. ( ۸: ۶- ۱۳ )

  ۵- ۳- پرستش خیمه قدیم. ( ۹: ۱- ۱۰ )

  ۵- ۴- یک قربانی موثر. ( ۹: ۱۱- ۱۴ )

 ۵- ۵- عهد تازه نیازمند یک مرگ است. ( ۹ : ۱۵- ۲۲ )  

  ۵- ۶- یک قربانی، یکبار برای همیشه. ( ۹: ۲۳- ۲۸ )

 ۵- ۷- مسیح و تقدیم کردن خود.( تفسیر مزمور ۴۰: ۶- ۸ ) ( ۱۰: ۱- ۱۰ )

 ۵- ۸- هیچ قربانی دیگر برای گناه نیاز نیست. ( ۱۰: ۱۱- ۱۸ )

۶-دعوت برای دنبال کردن عیسی در وفاداری و پایداری. ( ۱۰: ۱۹- ۱۲: ۲۹ )

  ۶- ۱- اطمینان داشتن برای ورود به خیمه. ( ۱۰: ۱۹- ۲۵ )

  ۶- ۲-اخطار چهارم: ( ۱۰: ۲۶- ۳۱ )

  ۶- ۳- وفاداری به رغم فشارها. ( تفسیر حبقوق ۲: ۳- ۴ ) ( ۱۰: ۳۲- ۱۲: ۳ )

      ۶- ۳ – ۱- وفاداری در گذشته و در زمان حال. ( ۱۰: ۳۲- ۳۶ )

      ۶ – ۳- ۲- زیستن با ایمان. حبقوق ۲: ۳- ۴ ( ۱۰: ۳۷ – ۳۹ )

      ۶ – ۳- ۳- جوهر ایمان. ( ۱۱: ۱ )

     ۶- ۳- ۴- نمونه ایمان: پیدایش تا ابراهیم. ( ۱۱: ۲- ۱۲ )

     ۶ – ۳- ۵- خلاصه زیستن در ایمان: پدران ایمان ( ۱۱: ۱۳- ۱۶ )

     ۶ – ۳- ۶- نمونه ایمان: ابراهیم تا شهر اریحاء ( ۱۱: ۱۷ – ۳۱ )

     ۶ - ۳- ۷ – نمونه ایمان: خلاصه ایی از دوره بعدی. ( ۱۱: ۳۲ – ۳۸ )   

     ۶- ۳- ۸ – امیتازات مسیحیان ( ۱۱: ۳۹ – ۴۰ )  

     ۶- ۳- ۹- نمونه عظیم ایمان: عیسی ( ۱۲: ۱- ۳ )

۶- ۴- نمای رنج و جفای مسیحی ( تفسیر امثال ۳: ۱۱- ۱۲ ) ( ۱۲: ۴- ۱۳ )

۶- ۵- دعوت به تقدس و پاکی. ( ۱۲: ۱۴- ۱۷ )

۶- ۶- یک کوه ترس و یک کوه شادی.( تفسیر خروج ۱۹: ۱۰ – ۲۳ )

۶- ۷- اخطار پنجم( تفسیر ادامه پیدا میکند ) ( ۱۲: ۲۵- ۲۹ )

۷-نصیحتهای پایانی و خداحافظی( ۱۳: ۱- ۲۵ )

 ۷ -۱-زیستن بعنوان قوم خدا ( ۱۳: ۱- ۸ )

 ۷- ۲- خدمت کردن عیسی. « بیرون از اردوگاه » ( ۱۳: ۹ – ۱۶ )

۷ – ۳-استدعای شخصی ( ۱۳: ۱۷ – ۱۹ )

 ۷- ۴- دعای پایانی. ( ۱۳: ۲۰ – ۲۱ )

 ۷- ۵- کمی بیشتر در آخرین پیغامهای شخصی ( ۱۳: ۲۲- ۲۵ )

***

دکتر  دانلد گاتهیری و تقسیم بندی رساله عبرانیان[11]:

دکتر گاتهیری تقریبا مانند دکتر هیبرت کل رساله عبرانیان را  نه به دو بخش بلکه به سه بخش کلی تقسیم بندی کرده است و سپس هر بخش را به بخش های کوچکتر.

بخش اول:

۱-برتری مسیحیت. ( ۱:۱- ۱۰: ۱۸ )

  ۱-۱- برتری بر مکاشفه عهد قدیم. ( ۱: ۱- ۳ )

 ۱ -۲- برتری بر فرشتگان. ( ۱: ۴- ۲: ۱۸ )

 ۱ -۳- برتری بر موسی. ( ۳: ۱- ۱۹ )

۱ -۴- برتری بر یوشع. ( ۴: ۱- ۱۳ )

 ۱ -۵- برتری کهانت مسیح ( ۴: ۱۴ – ۷: ۲۸ )

 ۱ -۶- برتری کار کهانت مسیح ( ۸: ۱- ۱۰: ۱۸ )

بخش دوم:

۲-نصیحتها بر اساس آنچه تاکنون در باره آن بحث و گفتگو شده است. ( ۱۰: ۱۹- ۱۳: ۱۷ )

  ۲- ۱- یک شیوه برتر میبایست برای نزدیک شدن به خدا استفاده شود. ( ۱۰: ۱۹- ۲۵ )

  ۲- ۲- خطر به راه کفر رفتن میبایست توجه شود. ( ۱۰: ۲۶ – ۳۱ )

  ۲- ۳- به رغم تمام این موارد، خاطرات گذشته میبایست بعنوان تشویقی باشد. ( ۱۰: ۳۲ – ۳۹ )

  ۲- ۴- نمونه تاریخی قید شده است تا نشانه ایی باشد برای ایمان پیروزمند. ( ۱۱: ۱- ۴۰ )

  ۲- ۵- اما بالاترین نمونه خود عیسی است. ( ۱۲: ۱- ۱۱ )

  ۲- ۶-باید از تزلزل و عدم پایداری در ایمان دوری کرد.  ( ۱۲: ۱۲- ۱۷ )

  ۲- ۷- برتری عهد تازه یکبار دیگر تاکید شده است. ( ۱۲: ۱۸- ۲۹ )

  ۲- ۸ – اعمال و رفتاری که گویای نتیجه گیری از همه اینها میباشد باید انجام گردد. ( ۱۳: ۱- ۱۷ )

بخش سوم:

نتیجه گیری. ( ۱۳: ۱۸- ۲۵ )

 

 

[1] Ibid. 56.

[2] Ibid.57.

[3] عبرانیان ۱۰: ۳۲- ۳۴

[4] Ibid. 60

[5] Ibid.47- 48.

[6]Ibid. Xlviii-l

[7]Ibid.Lxiii-lxiv.

[8] Ibid. 3-4

[9] Ibid.92-100

[10] Ibid. 35- 36.

[11] Ibid. 717- 721.