چه انجیلی به شما بشارت داده شده است؟
انجیل آزادی از قدرت مرگ؟
به مناسبت رستاخیز خداوند ما از مرگ
اول قرنتیان ۱۵ : ۱- ۹
« ۱ الان ای برادران، شما را از انجیلی که به شما بشارت دادم اعلام مینمایم که آن را هم پذیرفتید و در آن هم قایم میباشید، ۲ و بوسیله آن نیز نجات مییابید، به شرطی که آن کلامی را که به شما بشارت دادم، محکم نگاه دارید والا عبث ایمان آوردید. ۳ زیرا که اول به شما سپردم، آنچه نیز یافتم که مسیح بر حسب کتب در راه گناهان ما مرد، ۴ و اینکه مدفون شد و در روز سوم بر حسب کتب برخاست؛ ۵ و اینکه به کیفا ظاهر شد و بعد از آن به آن دوازده، ۶ و پس از آن، به زیاده از پانصد برادر یک بار ظاهر شد که بیشتر از ایشان تا امروز باقی هستند، اما بعضی خوابیدهاند. ۷ از آن پس به یعقوب ظاهر شد و بعد به جمیع رسولان. ۸ و آخر همه بر من مثل طفل سقط شده ظاهر گردید. ۹ زیرا من کهترین رسولان هستم و لایق نیستم که به رسول خوانده شوم، چونکه بر کلیسای خدا جفا میرسانیدم.»
مقدمه:
هیچ شور و احساسی بالاتر از آزاد شدن از زندان نیست. بازگشتن از یک اسارت طولانی. تمام ذرات بدن شما در پی نوشیدن و هضم آسمان و زمین و بو و صداست. هیچ زندانی پس از آزاد شدن، اگر حقیقتا از اشتباهات خود پند گرفته باشد آرزوی بازگشت به زندان و اسارت را نمیکند.
وقتی خداوند انسان را خلق کرد، کلام میگوید، او را به شباهت خود خلق کرد. خلقت آدم از هر حیث نیکو بود همانطور که تمامی خلقت نیکو بود. اما شیطان که فرشته سقوط کرده خدا بود، پس از دور شدن از زیستن در حضور خدا در پی فریب دادن و گمراه نمودن آدم و حوا بر آمد. موسی در کتاب پیدایش فصل سوم مینویسد که شیطان میسر میشود که حوا و آدم را فریب داده و از فرمان خدا نااطاعتی نمایند. و به همین دلیل مرگ و دوری از خدا بر انسان ریخت و بر تمامی انسانهای بعد از آدم و حوا بر انها حکومت نمود. درست از این زمان آدم و حوا و نسل او، یعنی تمامی انسانها در زیر اسارت و قدرت مرگ قرار گرفتند. در زیر تسلط شیطان. زیرا بدلیل گناه و شرارت انسان از خدا دور شده بودند و مرگ بر آنها قدرت داشت و ترس از مرگ آنها را به اسارت کشید.
پولس رسول میگوید:« لهذا همچنانکه بوساطت یک آدم گناه داخل جهان گردید و به گناه موت، و به اینگونه موت بر همه مردم طاری گشت از آنجا که همه گناه کردند.» ( رومیان ۵ : ۱۲ )
نویسنده عبرانیان به درستی همین را میگوید:« و آنانی را که از ترس موت تمام عمر خود گرفتار بندگی میبودند ازاد گردانید.» ( عبرانیان ۲ : ۱۵ )
در نامه اول خود به ایمانداران قرنتس پولس رسول مینویسد :« ای موت نیش تو کجا است و ای گور ظفر تو کجا. نیش موت گناه است و قوت گناه شریعت. لیکن شکر خدا را است که ما را بواسطه خداوند ما عیسی مسیح ظفر میدهد.» ( اول قرنتیان ۱۵ : ۵۵-۵۷ )
در این سه آیه ما قدرت عظیم مرگ و قبر و شریعت را با هم مشاهده میکنیم. تمام این سه مورد بدلیل گناه و نااطاعتی انسان به منزله زنجیر و اسارتی به تمامی وجود انسان پیچیده بود. اما پولس رسول میگوید: خدا را شکر که خداوند ما را در مسیح عیسی پیروزمند ساخته است. چگونه او چنین کرد یعنی عیسای مسیح؟ چگونه عیسای مسیح ما را از مرگ و قبر و شریعت ازاد و پیروزمند ساخت؟ چگونه عیسای مسیح قادر بود ما را از قدرت شیطان که فهم انسانهای این جهان را کور کرده است تا انجیل جلال بخش مسیح را نبینند و باور نکنند ازاد کند و به ما فهم و شناخت امور آسمانی را ببخشد؟ و چگونه عیسای مسیح ما را دام ابلیس رهایی بخشید؟ دامی که شیطان ما را به آن صید کرده بود؟ یعنی دام ناتوانی در برابر خواهش نفس. دام دروغ و نفرت و کینه و بدخواهی دیگران؟ دام غرور و منیت و باور به قدرت شخصی خود؟
بواسطه قدرت انجیل: یعنی تولد و مرگ و رستاخیز خود. باور عمیق و ایمان قلبی و درک درست از این انجیل است، پایداری و ایستادن و حفظ کردن این انجیل است که این قدرت را از آن ما میسازد.
از اینرو برای مروری دیگر بر این انجیل باید این بخش را از نزدیک نگاه کنیم.
این بخش که خوانده شد ( اول قرنتیان ۱۵ : ۱- ۹ ) و یک نمای جامع از انجیل یا خبر خوش عیسای مسیح به ما میدهد را باید در یک نمای کلی مشاهده کنیم:
-اولا، انجیل یک کتاب نیست بر خلاف باور قرآن و نویسنده گان آن. انجیل یعنی خبر خوش.
-دوما، این خبر خوش، این انجیل، قبل از اینکه در باره من باشد در باره خود خداست. در باره این نیست که خدا برای من چه کرده بلکه در باره این است که خدا در تاریخ بشر چه کرده است. انجیل در باره خود عیسای مسیح است. در باره خداوندی عیسای مسیح، تولد و جسم گرفتن او، مرگ و دفن و رستاخیز عیسای مسیح از مرگ و صعود او به اسمان است. تمام این مجموعه از محتویات پیام انجیل است و هیچ بخش از آن غیرقابل تغییر، حذف و نادیده گرفتن نیست، یا به همه آن باید باور و ایمان داشت یا اینکه ایمان ما راستین نیست. و خبر خوشی که شنیده ایم نادرست بوده است.
سوما، ما مشاهده میکنیم که این انجیل فقط خداوندی مسیح نیست. فقط مرگ او بر صلیب نیست و فقط رستاخیز او نیست، همه با هم است و همه با هم بر اساس کتابمقدس است. ما هرگز قادر نخواهیم بود که در باره قدرت رستاخیز مسیح از مرگ سخن بگوییم اگر از مرگ او بر صلیب حرفی نزنیم و بر عکس. این دو واقعه تماما به هم متصل هستند و با هم کامل کننده نقشه و اراده خدا. پس رستاخیز بدون مرگ مسیح بر صلیب معنی نمیدهد و مرگ مسیح بدون رستاخیز او هیچ تاثیری ندارد. دقیقا به همین دلیل است که پولس رسول این دو واقعه را بطور مستقیم به هم ربط داده است:« چون ایمان آوردیم به او که خداوند ما عیسی را از مردگان برخیزانید که به سبب گناهان ما تسلیم گردید و بسبب عادل شمرده شدن ما برخیزانیده شد.» ( رومیان ۴ : ۲۴- ۲۵ )
پس میخوانیم: « ۱ الان ای برادران، شما را از انجیلی که به شما بشارت دادم اعلام مینمایم که آن را هم پذیرفتید و در آن هم قایم میباشید، ۲ و بوسیله آن نیز نجات مییابید، به شرطی که آن کلامی را که به شما بشارت دادم، محکم نگاه دارید والا عبث ایمان آوردید. »
قایم ماندن در پیام انجیل و آنچه برای ما آن معنی میدهد
کار نجات عیسای مسیح بر بالای صلیب یک کار تمام شده است. نجات عیسای مسیح یک نجات کامل و تمام شده است. این کار خداست. اما کار ما این است که در این باور و ایمان خود به این کار تمام شده استوار تا به آخر بایستیم، در آن زندگی کنیم و این نجات زندگی ما را تماما متحول کند.
و این بارها و بارها نه تنها در سخنان عیسای خداوند بلکه در نوشتجات عهد جدید هشدار داده شده است:
« لیکن هر که تا به انتها صبر کند نجات یابد.» ( متی ۲۴ : ۱۳ )
« به شرطی که در ایمان بنیاد نهاده و قایم بمانید و جنبش نخورید از امید انجیل که در آن تعلیم یافته اید.» ( کولسیان ۱ : ۲۳ )
«۳ زیرا که اول به شما سپردم، انچه نیز یافتم.»
پولس چه چیزی را یافته بود؟ اول قرنتیان ۱۵ : ۳- ۵
این پاسخ در چهار فعل در این سه ایه ۳-۵ پاسخ داده میشود:
الف-مرد
ب-دفن شد
پ-برخاست
ت-ظاهر شد.
بر حسب
دقت کنید که هم در خصوص مردن عیسای مسیح و هم در خصوص برخاستن عیسای مسیح از مرگ ما عبارت « بر حسب کتب » را داریم. یعنی مرگ مسیح بر صلیب و رستاخیز او از مرگ بر اساس نوشتجات تورات و مزامیر و انبیاء بود و نه در خلاء و نه ساخته و پرداخته باور شاگردان او.( بر خلاف ادعای قرآن و متفکرین اسلامی)
مردن
« مسیح بر حسب کتب در راه گناهان ما مرد»
بیاید هرگز این را فراموش نکنیم که:
مرگ مسیح بر صلیب جسمانی، حقیقی و همراه خون و درد و فریاد بود. مانند بره ای که او را به سلاخی میبرند.
پولس رسول میگوید این مردن او بر صلیب حسب کتابمقدس بود. کجا؟
پیدایش ۳ : ۱۵ و ۲۲ : ۸ و مزمور ۲۲ : ۱ و ۱۲- ۱۸ و اشعیاء نبی ۵۳ : ۵- ۶ ، ۱۱- ۱۲ و دانیال ۹ : ۲۶ ، زکریاء نبی ۱۱: ۱۳، ۱۲ : ۱۰ ، ۱۳ : ۷
اشعیاء نبی ۵۳ : ۵- ۶ ، ۱۱- ۱۲
نکته مهم:
گفتیم که مرگ مسیح بر صلیب در حقیقت پیروزی بر شیطان بود، پیروزی بر شیطان بود و زمانی که مسیح از مرگ در روز سوم رستاخیز نمود سر شیطان کوبیده شد. زیرا اگر مسیح از مرگ زنده نمیشد، و اگر در قبر میماند در حقیقت این شیطان بود که پیروز شده بود، اما قبر قادر به زندانی کردن او نبود. مرگ قادر به حفظ کردن او در تاریکی مطلق خود نبود. در این زمان در قدرت روح القدس خدا، مسیح خداوند در روز سوم از مرگ زنده شد و در این زمان سر شیطان کوبیده شد و پیروزی بر شیطان به کمال رسید و مهر و موم شد.
و دقیقا به همین دلیل است که ما این باور را در یکی از اعتقادنامه های پدران کلیسا که معروف است به « اعتقادنامه رسولان » میخوانیم:
«من باور دارم به خدا، پدر سرمدی، آفریننده آسمان و زمین و به عیسای مسیح، فرزند یگانه او، خداوند ما، او که نطفه اش از روح القدس بود، توسط مریم باکره متولد گشت، توسط پیلاطس فرمانده شکنجه دید، مصلوب شد، مرد و دفن شد. او به جهنم نزول کرده روز سوم از مردگان برخاست و به آسمان صعود نمود.»
این اعتقاد نامه باور بر این داشت چون عیسی بر صلیب بعنوان یک گناهکار( بجای ما) مرد و چون گناهکاران به جهنم خواهند رفت او نیز به جهنم رفت(جایی که ما باید میرفتیم)، اما برای شکست دادن قدرت مرگ و جهنم و از آن پیروز بازگشت و به آسمان صعود نمود.
دفن شدن و برخاستن
« ۴ و اینکه مدفون شد و در روز سوم بر حسب کتب برخاست.»
دفن و رستاخیز مسیح در روز سوم مجددا بر حسب کتابمقدس بود.
یونس ۱ : ۱۷ و ۲ : ۱- ۱۰ ، هوشع نبی ۶ : ۲ ، مزمور ۱۶ : ۸ – ۱۱ و اشعیاء نبی ۵۳ : ۱۰
هوشع نبی ۶ : ۲ « بعد از دو روز ما را زنده خواهد کرد. در روز سوّم ما را خواهد برخیزانید و در حضور او زیست خواهیم نمود.»
در حقیقت در رستاخیز مسیح از مرگ، رستاخیز همه انسانها از مرگ تایید و مهر و موم شده است. پولس رسول میگوید:« لیکن بالفعل مسیح از مردگان برخاسته و نوبر خوابیدگان شده است. زیرا چنانکه به انسان موت آمد به انسان نیز قیامت مرده گان شد. چنانکه در آدم همه میمرند در مسیح نیز همه زنده خواهند شد.» ( اول قرنتیان ۱۵ : ۲۰ – ۲۲ ) همه زنده خواهند شد اما همه زنده نخواهند شد برای رفتن به بهشت بلکه همه زنده خواهند شد برای داوری. نیکان در جلال خدا شریک خواهند شد و شریران در عذاب ابدی.
ظاهر شدن
پس از مردن و دفن شدن و برخاستن ما فعل ظاهر شدن عیسای قیام کرده از مرگ را توسط شاهدین این رویداد داریم.
معیار رستاخیز عیسای مسیح و ظاهر شدن او بر شاگردان
و اما این دیدن و ظاهر شدن عیسای مسیح قیام کرده یکی از پایه و رکن اساسی انتخاب جانشین یهودا اسخریوطی در میان یازده شاگرد مسیح بود. پطرس در آن روز این معیار را اینگونه بیان میکند:« الحال میباید از آن مردمانی که همراهان ما بودند در تمام آن مدتی که عیسی خداوند با ما آمد و رفت میکرد. از زمان تعمید یحیی تا روزی که نزد ما بالا برده شد یکی از ایشان با ما شاهد برخاستن او بشود.» ( اعمال ۱ : ۲۱ – ۲۲ )
جمعبندی این بخش اول قرنتیان ۱۵ : ۱- ۱۱
چگونه میتوانیم این بخش را خلاصه کنیم؟
انجیل یعنی خبر خوش. خبر خوش نجات. و این خبر خوش نجات در باره کار عظیم خدای پدر برای تمامی انسانهای گناهکار در سراسر دنیا میباشد. این انجیل یا خبر خوش در حقیقت خود عیسای مسیح است. در باره اوست. در باره: تولد، مرگ و رستاخیز او از مرگ است. تمام این واقعه پیام انجیل است. و تمام این واقعه نه بر اساس باور شاگردان بلکه نوشته شده و پیشگویی شده بر اساس تمام کتب تورات و مزامیر و انبیاء اسراییل میباشد. و باور به تمام این انجیل نجات را برای هر شخصی از هر ملیت یا قومی به همراه میاورد.
اما در قوت رستاخیز مسیح از مرگ
۱-در رستاخیز مسیح از مرگ آزادی از اسارت شیطان و شریعت است.
۲-در رستاخیز مسیح، رستاخیز همه انسانها تایید و مهر و موم شده است. گروهی برای عزت و جلال و گروهی برای خفت و عذاب.( اول قرنتیان ۱۵ : ۲۰ – ۲۲ )
۳-در رستاخیز مسیح امید زنده میراث ازلی بیفساد به ما در آسمان داده شده است جایی که امروز مسیح در آنجا در دست راست یهوه نشسته است.( اول پطرس ۱ : ۳- ۷ )
۴-قوت رستاخیز مسیح از مرگ بعنوان میراث عظیمی به کلیسا داده شده است تا با درک و شناخت آن کلیسا امید واقعی خود را بشناسد. از اینرو ایمانداران مسیح نگران بعد از مرگ خود نیستند بلکه تمام تمرکز خود را به پایداری و استقامت و صبر در ایمان مسیحی خود بر روی زمین تا به آخر دارند.
(افسسیان ۱ : ۱۸- ۲۰ ) « تا چشمان دل شما روشن گشته بدانید که امید دعوت او چیست و کدام است دولت جلال میراث او در مقدسین و چه مقدار است عظمت بینهایت قوت او نسبت به ما مومنین بر حسب عمل توانایی قوت او که در مسیح عمل کرد چون او را از مردگان برخیزانید و بدست راست خود در جایهای آسمانی نشانید.»
۵-شناخت قوت رستاخیز مسیح به ما یاری میدهد تا در رنجهای مسیح و ایمان مسیحی با او شریک باشیم.
( فیلپیان ۳ : ۱۰ ) « و تا او را و قوت قیامت وی را و شراکت در رنجهای وی را بشناسم و با موت او مشابه گردم.»
سرانجام این پیام
و این انجیل عیسای خداوند است. انجیل ازادی از قید و بند اسارت شیطان و مرگ با تولد و مرگ و رستاخیز او از مرگ. در این انجیل عدالت در حضور خدای قدوس است. صلح با خداست. بواسطه کار تمام شده عیسای خداوند بر صلیب و رستاخیز او از قبر. نوآوری و تولد تازه است. در این انجیل فیض خداوند به فراوانی است، فیض پس از فیض. انسانیت تازه است. زیستن تازه است. دل و فکر و قلبی ازاد در روح القدس خداست. که خدا را و فرامین او را اطاعت میکند و در پیام انجیل به رغم تمامی دردها و مصیبتهای ایمان مسیحی و دنیای تاریک اطراف پایدار ایستاده و لیکن در ازادی روح بسر میبرد. زیرا او یکبار برای همیشه از زندان تاریک و اسارت شیطان و شریعت دین ازاد شده است. زیرا پسر او را ازاد کرده است و آنکس را که پسر آزاد کند او حقیقتا ازاد شده است.
ایا شما آزاد شده اید؟ اگر نه، امروز زمان آن است که به این انجیل آزادی بخش ایمان بیاورید و به قوت رستاخیز او چنگ بزنید اما قبل از آن باید به گناهان خود اعتراف کنید به مرگ او بر صلیب که برای کفاره گناهان شما ریخته شد باور و ایمان قلبی بیاورید. و اما اگر ایمان آورده اید، در ان پایدار بمانید و در قوت رستاخیز او بسر ببرید و جلال و سربلندی را در تمام روزهای زندگی خود برای او به همراه بیاورید.
نویسنده: حسین گل هاشم ( ح.گ )